niedziela, 8 listopada 2015

Jesiennie i owocowo w klasach pierwszych

W ostatnich dniach października dzieci przybyły do szkoły z reklamówkami pełnymi przyborów i produktów. W tych dniach dzieci samodzielnie przygotowały sałatki owocowe, które były świetnym uzupełnieniem drugiego śniadania. Uczniowie przed przystąpieniem do pracy przypomnieli o zasadach higieny podczas przygotowania posiłku oraz o bezpiecznym posługiwaniu się nożem. Pół godziny trwało obieranie, krojenie i mieszanie. Wśród owoców dominowały jabłka, gruszki, banany, mandarynki, pomarańcze i winogrona. Niektóre dzieci skropiły owoce sokiem z cytryny. Kiedy sałatki były gotowe, każdy mógł zaprezentował swoje ,,dzieło”. Po uporządkowaniu miejsc pracy, odbyła się ich degustacja. Zrobione sałatki owocowe wszystkim bardzo smakowały. Jednocześnie dzieci uświadomiły sobie, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu oraz o korzyściach płynących z codziennego spożywania owoców i warzyw.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz