Jesiennie
i owocowo w klasach pierwszych
W ostatnich
dniach października dzieci przybyły do szkoły z reklamówkami
pełnymi przyborów i produktów. W
tych dniach dzieci samodzielnie przygotowały sałatki owocowe, które
były świetnym uzupełnieniem drugiego śniadania. Uczniowie
przed przystąpieniem do pracy przypomnieli o zasadach higieny
podczas przygotowania posiłku oraz o bezpiecznym posługiwaniu się
nożem. Pół godziny trwało obieranie, krojenie i mieszanie.
Wśród
owoców
dominowały jabłka, gruszki, banany, mandarynki, pomarańcze i
winogrona. Niektóre dzieci skropiły owoce sokiem z cytryny. Kiedy
sałatki były gotowe, każdy mógł zaprezentował swoje ,,dzieło”.
Po
uporządkowaniu miejsc pracy, odbyła się ich degustacja. Zrobione
sałatki owocowe wszystkim bardzo smakowały. Jednocześnie dzieci
uświadomiły sobie, jak ważną rolę odgrywają witaminy we
właściwym funkcjonowaniu organizmu oraz o korzyściach płynących
z codziennego spożywania owoców i warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz